Micro-credential Arbeid en Tewerkstelling

Dit opleidingsonderdeel laat studenten inzicht verwerven in de functies en werking van de arbeidsmarkt. In hoofdzaak gaat dit over: vraag naar arbeid, aanbod van arbeid, werkzaamheid, werkloosheid en loonvorming. Inzake loonvorming wordt de studenten een inzicht gegeven in de werking van het Belgische systeem van sociaal overleg. Ook de Belgische sociale zekerheid komt aan bod. Daarnaast maken de studenten kennis met uiteenlopend(e) beleid, onderzoek en visies omtrent de arbeidsmarkt.

Eindcompetenties

  1. Kennen en begrijpen van essentiële begrippen en redeneringen inzake de werking en functies van de arbeidsmarkt.
  2. Analyseren en verklaren van de werking van het Belgische systeem van sociaal  overleg en de Belgische sociale zekerheid.
  3. Kennen en begrijpen van belangrijke evoluties op de Belgische arbeidsmarkt.
  4. Basisinzicht in onderzoeksvragen, data en analysemethoden van state-of-the-art arbeidseconomisch onderzoek.
  5. Beoordelen en formuleren van een visie omtrent actuele arbeidsmarktthema'

Na een reeks hoorcolleges omtrent de functies en werking van de arbeidsmarkt maken de studenten kennis met arbeidsmarktbeleid, arbeidsmarktonderzoek en arbeidsmarktvisie. Dit gebeurt enerzijds op basis van interactieve gastlessen waarin onderzoekers en topmensen uit het sociaaleconomisch beleid hun studiewerk en visie uiteenzetten. Anderzijds verwerven de studenten, via begeleide zelfstudie en zelfstandig werk, inzicht in recente evoluties en vooruitzichten op de arbeidsmarkt, belangrijke arbeidsmarktcijfers en het schrijven van opiniestuk. In het lesschema wordt plaats voorzien voor tussentijdse en finale feedbacksessies. 

De studenten kunnen, doordat zij slechts twee van vier mogelijke taken:

  1. synthese gastlessen arbeidsmarktvisie meteen na deze lessen
  2. indienen synthese gastlessen arbeidsmarktonderzoek meteen na deze lessen
  3. beschrijving arbeidsmarktcijfer
  4. schrijven opiniestuk

dienen te volbrengen, zelf de inhoud van het opleidingsonderdeel sturen. 

Dit maakt het opleidingsonderdeel eenvoudig toegankelijk voor werkstudenten, alsook voor studenten die dit opleidingsonderdeel opnemen als keuzevak of via een creditcontract en het dienen te combineren met een ander opleidingsonderdeel met (verplichte) lessen op hetzelfde moment. 

Ook de inhoud van het deel "Capita selecta" wordt gestuurd door de studenten, waarbij zij zelf de thematische overzichtsartikels over recent wetenschappelijk onderzoek binnen IZA World of Labor die bestudeerd worden elke academiejaar deels kunnen bepalen

Praktisch

Studietijd: 180 u

1e semester

Werkvormen: Werkcollege, Hoorcollege, Zelfstandig werk

Voor het vak Arbeid en tewerkstelling kunnen de presentaties die tijdens de lessen worden gehanteerd op het internet (Ufora.UGent.be) worden geraadpleegd. Werkstudenten kunnen de twee nodige taken van thuis uit maken en tussentijdse en finale feedback krijgen via telefoon.

Inschrijven voor deze micro-credential kan eenvoudig via deze link. Meer info vind je via de studiekiezer

Bovenaan deze pagina kan u een handleiding downloaden die u rechtreeks doorheen het inschrijvingsproces neemt voor deze micro-credential.

Heb je vragen over het lessenrooster, examenperiode, kostprijs, ...? Mogelijk vind je hier een antwoord. 

Voor verdere vragen kan je terecht bij onze collega's van trajectbegeleiding: traject.eb@ugent.be